“Policija danas u službi građana” naziv je prigodnog programa koji je, u sklopu obilježavanja 27. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području, održan u Parku bana Josipa Jelačića u Glini.

Domagoj Štetner, instruktor na poligonu za djecu o sigurnosti u cestovnom prometu koji je ovom prigodom bio postavljen u gradskom parku, pojasnio je kako je riječ o programu koji se, u sklopu Nacionalnog programa o sigurnosti u cestovnom prometu, godišnje provodi na 200-tinjak škola, ali i na manifestacijama Ministarstva unutarnjih poslova.

„To je inače program koji se provodi u osnovnim školama, no danas je u sklopu današnje manifestacije u Glini gdje djeca imaju priliku isprobati vožnju automobila na prometnom poligonu, imaju horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, dakle semafore, pješački prijelaz tako da se iz perspektive vozača iskušaju u prometu kako bi sami dobili bolji dojam, kako bi sami bili bolji pješaci i uvidjeli te opasnosti koje možda iz perspektive pješaka ne uviđaju na dnevnoj bazi“, kazao je Štetner.

Poglede posjetitelja u glinskom parku privlačilo je raznovrsno oružje koje su ovom prilikom izložili članovi Airsoft udruge Petrinja, no riječ je o vjernim replikama koje se koriste u ovom adrenalinskom sportu, pojasnio je Mario Vuić.

 

„Airsoft je simulacija vojnih bitaka. Koristimo replike svih postojećih oružja koje su i težinom i veličinom skoro identični pravima. Ispucavaju se kuglice težine 0,28 do 0,45 grama, dometa do nekih 100 metara, a preciznost je 70. To je jedna vrsta ekstremnog sporta i smiju ga igrati samo stariji od 18 ili od 16 godina uz dozvolu roditelja. Dosta je opasan i obavezno je imati zaštitnu opremu. No, timski je sport i  kroz njega se ostvaruju brojna poznanstva. Može se igrati ili u šumi ili nekim drugim otvorenim i zatvorenim prostorima i sa svojom tematikom, npr. zauzimanje prostor ili nekog terena, a može se igrati i po danu i po noći“, rekao je Vuić.

Na stvarnu opasnost, koja nažalost još uvijek postoji, naročito u Sisačko – moslavačkoj županiji, upozorili su na svom štandu djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje.

„Ovo je jedan edukativni štand koji upozorava građanstvo na još uvijek aktualnu opasnost od minsko-eksplozivnih naprava i neeksplodiranih ubojitih sredstava koje možemo naći na području Republike Hrvatske, konkretno na 386 kilometara četvornih, u osam županija i 58 gradova. Danas, 27 godina nakon početka rata, Sisačko-moslavačka županija je druga po zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima, 65 kilometara četvornih je minski sumnjivo, od toga na Glinu otpada približno pet kilometara, tj. 4,9 kilometara četvornih. Hrvatskom centru za razminiranje, u skladu sa Strategijom, trebali smo u ožujku 2019. godine završiti sa svim poslovima razminiranja, međutim s obzirom na opravdane okolnosti, mi ćemo ipak to vrijeme razminiranja i oslobađanja prostora od minski sumnjivih naprava završiti 2026. godine“, rekao Dražen Šimunović iz HCR-a.

Mario Mikulić, vještak u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić pojasnio nam je što su oni izložili ovom prilikom.

„Ovo je dio opreme koja se koristi kod istraživanja kaznenih djela. Ono što je najinteresantnije građanima, poglavito djeci su otisci prstiju. Jedno od najstarijih načela forenzike je da svaki kontakt ostavlja trag, bilo da je to trag biološkog porijekla, bilo što što čovjek može ostaviti na predmetu koji dotakne, otisci prstiju, razno razni mehanički tragovi vezani za oružje, toksikologija, jako je širok spektra vještačenja“, pojasnio je Mikulkić.

Dodajmo kako je program u parku pratio i Taktičko tehnički zbor hrvatske policije te kulturno umjetnički program u kojem su nastupile KUU Treća sreća, KUU Viduševac, Glinske banice i Baletni studio LU.

Prethodni članakOdržan IV. Memorijalni kup “Tomislav Rom” u sportskom ribolovu
Sljedeći članak27. godišnjica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na glinskom području