Održana tribina na temu zdrave i uravnotežene prehrane

Zdrava prehrana održava naše cjelokupno zdravstveno stanje

U četvrtak, 23. veljače u Hrvatskom domu u Glini održani su predavanje i radionica na temu zdrave i uravnotežene prehrane.

Projekt je organizirala Udruga sv. Agata Glina, čija je članica Albina Čavlović rekla nešto više o održanoj tribini:

“ Svake godine prijavimo se za financiranje nekakvih projekata. Prošle godine smo dobili financiranje za biciklijadu, a ove godine smo htjeli krenuti sa zdravom prehranom pa da to zajedno objedinimo kako bismo naše žene što više potaknule na bavljenje tjelesnom aktivnošću, ali i zdraviji način života.”

Zašto je tema bila zdrava prehrana, otkrila je predsjednica Udruge sv. Agata Glina dr. Sanja Štingl Vlašić:

“ Naravno da je kvaliteta života jako važna. Zdrava prehrana, ono što unosimo u naš organizam održava naše cjelokupno zdravstveno stanje kroz dugi niz godina. Znači, vrlo je važno što jedemo. Mislim da to u našoj sredini nije dovoljno naglašeno i u segmentu jednom djelovanja naše udruge koja se bavi prevencijom bolesti, ranim otkrivanjem raka, zdravim načinom života u životu u smislu poticanja na kretanje, na boravak u prirodi, na svježem zraku, vježbanje. Jedan segment takvog zdravog djelovanja u tom smjeru je i zdrava prehrana.”

VEZANE VIJESTI
"Znanjem protiv raka dojke"

Projekt “Harmony hrana” sufinancirao je Grad Glina, koji podržava rad udruga i svih onih koji doprinose zajednici, podsjetio je gradonačelnik Ivan Janković:

“Udruga sveta Agata, kao što znamo iz prijašnjih tijekova njihovih aktivnosti, brine o ženama koje su oboljele od karcinoma, ali i općenito o zdravlju svih žitelja na području grada Gline. Stoga je i ovo jedan hvalevrijedan projekt da se pokaže u našem jednom malom gradiću, da možemo ovdje imati prezentirane neke načine života i življenja i prehrane na višim razinama, da ne kažem na svjetskim razinama.

VEZANE VIJESTI
Javna tribina na temu samoobnove

Ovaj princip i način što se danas predstavlja dobro dođe svima onima koji na neki način žive užurbano i možda i u tom dijelu zanemaruju svoje zdravlje, tako da svakako jedna korisna tema koja može pomoći u svakodnevnom životu širem pučanstvu.”

Sve potrebne informacije i savjete vezane za zdravu i uravnoteženu prehranu tijekom predavanja iznijela je nutricionistica Ivona Brodić:

“Mislim da smo svi više manje zastranili u to što bismo trebali jesti. Jako je puno informacija u medijima i zapravo se trebamo vratiti na onu bazu, jesti naše lokalno, domaće i da pravilna prehrana ne znači da moramo jesti nekakve namirnice koje nama nisu toliko poznate ili koje dolaze izvana. Želimo razbiti neke mitove koji su prisutni u prehrani, pokazati ljudima da svaka mala promjena koju naprave ima velikog značaja, ako to postane životna navika. Primjerice, da se voće ne smije jewsti prije obroka, poslije obroka, da nije dobro jesti iza 18 sati, prehrane po krvnim grupama… Ima jako puno stvari o kojima se puno priča, a zapravo skreću s puta.”

VEZANE VIJESTI
JESMO LI JEDNAKI?

U svakom obroku trebali bismo pojesti i proteine i ugljikohidrate i masti. Pola tanjura trebao bi biti prilog, četvrtina izvor proteina i četvrtina termički obrađeno povrće. Nijedan obrok ne treba preskočiti, ali treba pripaziti da se u tome ne pretjera, naglasila je Brodić.

Prethodni članakSedam okolnih naselja u petak bez struje
Sljedeći članakOkrugli stol u sklopu projekta Zaželim i ostvarim faza III