Obljetnica provedbe projekta “Zaželim i ostvarim”

Nakon godinu dana uspješne provedbe programa Zaželi održan Okrugli stol kako bi se razmjenila iskustva

Program zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, provodi se na području cijele Hrvatske pod nazivom „Zaželi“. Na području grada Gline provodi ga Gradsko društvo Crvenog križa pod nazivom „Zaželim i ostvarim“, i u stopostotnom je iznosu financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 2.533.364,48 kn. Gradsko društvo Crvenog križa Glina drugo je društvo u Republici Hrvatskoj koje je potpisalo Ugovor i počelo realizirati program pod nazivom “Zaželim i ostvarim”. Tim povodom u Glini je održan Okrugli stol s partnerima u Projektu kako bi izmjenili iskustva, potvrdila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Glina Alberta Cestarić: “Vidimo sad neke propuste i nedostatke koje smo kod pisanja projekta prijave izostavili. To se odražava na rad na terenu. Ali ukupno zadovoljni smo provedbom i aktivnostima kroz ovaj Projekt.”
Ono što je specifično za područje Gline je to da je riječ o ogromnoj površini uglavnom ruralnog karaktera: “Naše područje je jako veliko. U početku pisanja Projekta krajnjih korisnika je bilo 78, a trenutno ih je više od 130. Potrebe su velike, a mi se trudimo najbolje što možemo.”
Jedan od partnera na Projektu je Centar za socijalnu skrb Glina. Na koji način se partnerstvo provodi, pojasnio je ravnatelj Centra Saša Petrić: “Temeljem naših evidencija koje smo dostavljali partnerima, a to su prije svega Grad Glina u suradnji s Crvenim križem, koji ih onda zapošljava.

VEZANE VIJESTI
Održana Završna konferencija Projekta "Zaželi Topusko"

Petrić je pohvalio suradnju: “Suradnja je više nego izuzetna. Govorimo li o programu “Zaželi”, on ide preko jedinice područne regionalne samouprave. Suradnja je dobra, projekt je dobar i što se nas tiče, koliko znamo treći puta produžen.”
Predstavnici Centra sudjelovali su na Okruglom stolu, nastavio je Petrić: “Naše tri predstavnice sudjelovale su u vidu konstruktivnog pronalaženja rješenja i poboljšanja za određene programe. Svi do sada provođeni programi su polučili velike rezultate i uspjehe.”
Drugi partner na projektu je HZZ. Gordana Šegović, v.d. predstojnice Područnog ureda Sisak Hrvatskog zavoda za zapošljavnje pojasnila je njihovu ulogu: “HZZ Područni ured Sisak sudjeluje u programu Zaželi u okviru operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” U djelokrugu našeg Područnog ureda trenutno se provodi 23 programa Zaželi.”
Projekt se provodi skoro punu godinu dana i rezultati su sjajni, nastavila je Šegović: “Mislim da je projekt “Zaželi” polučio odlične rezultate. Po prvi put dana je mogućnost ženama koje su dugo na tržištu rada.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO Svatko od nas može pomoći raseljenim Ukrajincima

Na Okruglom stolu sudjelovao je i gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, koji za djelatnike Gradskog društva Crvenog križa Glina i program Zaželi ima samo pohvalne riječi: “Moram pohvaliti djelatnike Crvenog križa. Znamo da imamo veliki broj korisnika. Grad Glina ulaže dodatnih 200.000 kn za ostale potrebe za one koji nisu uključeni u taj program.”
Projekt “Zaželim i ostvarim” nailazi na pohvale sa svih strana, što dokazuje prije svega povećani broj krajnjih korisnika. Traje 30 mjeseci i zaposleno je 15 osoba, od kojih 10 njegovateljica, tri gerontodomaćice, voditeljica projekta i administrator.

Prethodni članakViše naselja bez struje
Sljedeći članakZapočelo Prvenstvo SMŽ u mini odbojci