Obljetnica provedbe projekta “Zaželim i ostvarim”

Nakon godinu dana uspješne provedbe programa Zaželi održan Okrugli stol kako bi se razmjenila iskustva

Program zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, provodi se na području cijele Hrvatske pod nazivom „Zaželi“. Na području grada Gline provodi ga Gradsko društvo Crvenog križa pod nazivom „Zaželim i ostvarim“, i u stopostotnom je iznosu financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 2.533.364,48 kn. Gradsko društvo Crvenog križa Glina drugo je društvo u Republici Hrvatskoj koje je potpisalo Ugovor i počelo realizirati program pod nazivom “Zaželim i ostvarim”. Tim povodom u Glini je održan Okrugli stol s partnerima u Projektu kako bi izmjenili iskustva, potvrdila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Glina Alberta Cestarić: “Vidimo sad neke propuste i nedostatke koje smo kod pisanja projekta prijave izostavili. To se odražava na rad na terenu. Ali ukupno zadovoljni smo provedbom i aktivnostima kroz ovaj Projekt.”
Ono što je specifično za područje Gline je to da je riječ o ogromnoj površini uglavnom ruralnog karaktera: “Naše područje je jako veliko. U početku pisanja Projekta krajnjih korisnika je bilo 78, a trenutno ih je više od 130. Potrebe su velike, a mi se trudimo najbolje što možemo.”
Jedan od partnera na Projektu je Centar za socijalnu skrb Glina. Na koji način se partnerstvo provodi, pojasnio je ravnatelj Centra Saša Petrić: “Temeljem naših evidencija koje smo dostavljali partnerima, a to su prije svega Grad Glina u suradnji s Crvenim križem, koji ih onda zapošljava.

Petrić je pohvalio suradnju: “Suradnja je više nego izuzetna. Govorimo li o programu “Zaželi”, on ide preko jedinice područne regionalne samouprave. Suradnja je dobra, projekt je dobar i što se nas tiče, koliko znamo treći puta produžen.”
Predstavnici Centra sudjelovali su na Okruglom stolu, nastavio je Petrić: “Naše tri predstavnice sudjelovale su u vidu konstruktivnog pronalaženja rješenja i poboljšanja za određene programe. Svi do sada provođeni programi su polučili velike rezultate i uspjehe.”
Drugi partner na projektu je HZZ. Gordana Šegović, v.d. predstojnice Područnog ureda Sisak Hrvatskog zavoda za zapošljavnje pojasnila je njihovu ulogu: “HZZ Područni ured Sisak sudjeluje u programu Zaželi u okviru operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” U djelokrugu našeg Područnog ureda trenutno se provodi 23 programa Zaželi.”
Projekt se provodi skoro punu godinu dana i rezultati su sjajni, nastavila je Šegović: “Mislim da je projekt “Zaželi” polučio odlične rezultate. Po prvi put dana je mogućnost ženama koje su dugo na tržištu rada.”

Na Okruglom stolu sudjelovao je i gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, koji za djelatnike Gradskog društva Crvenog križa Glina i program Zaželi ima samo pohvalne riječi: “Moram pohvaliti djelatnike Crvenog križa. Znamo da imamo veliki broj korisnika. Grad Glina ulaže dodatnih 200.000 kn za ostale potrebe za one koji nisu uključeni u taj program.”
Projekt “Zaželim i ostvarim” nailazi na pohvale sa svih strana, što dokazuje prije svega povećani broj krajnjih korisnika. Traje 30 mjeseci i zaposleno je 15 osoba, od kojih 10 njegovateljica, tri gerontodomaćice, voditeljica projekta i administrator.

Prethodni članakViše naselja bez struje
Sljedeći članakZapočelo Prvenstvo SMŽ u mini odbojci