Obilježen Dan logora Glina

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred spomen ploče logora Glina, današnje kaznionice Glina, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježilo je Dan logora Glina.

Obilježavanje Dana logora Glina u sjećanje na one koji nisu preživjeli torture održava se od 2002. godine kada je na tamošnjoj kaznionici postavljena spomen ploča, pojasnio je predsjednik sisačko-moslavačke podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora Ivan Lipak poručivši kako preživjele logoraše najviše smeta velik broj neriješenih ratnih slučajeva počinjenih u spomenutom logoru.

“Danas je situacija jednaka kao što je bila 90-ih godina. Još uvijek nažalost ne znamo točan broj poginulih, ranjenih ili zarobljenih u logoru, to je zaista nedopustivo. Ipak, mogu reći kako smo se mi logoraši izborili da nam se briše prijašnji status od tri dana ili 72 sata, naime, oni koji su bili u logoru manje od 72 sata nemaju status logoraša, invalidi primjerice ne mogu dobiti bez toga status invalida. Mnogi mi prilaze i traže savjet jer nemaju nikakav status niti ikakva primanja, a izgubili su svoje zdravlje u logoru, izgubili su svoju imovinu, kuće, sve što su imali i to je strašno. Strašno samo za pomisliti, a kako li je tek onima koji tako preživljavaju. Zakoni su postojali, oni su suspendirani po pitanju popisa i procjene ratne štete jer svaki čovjek je određena šteta. U zakonu su oni na prvom i drugom mjestu, ti ljudi i njihova pokretna i nepokretna imovina koja nije propisno provedena. Iz tog razloga radim kako bi predložili novoj vlasti da se ta stavka stavi među prve za rješavanje”, poručuje Lipak.

Kroz logor je tijekom Domovinskog rata prošlo oko 2000 ljudi, od kojih je njih dvadesetak ubijeno na najokrutniji način, napominju iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Logor je oslobođen 06. kolovoza 1995. godine, na isti dan kao i grad Glina, prije same predaje 21. korpusa vojske, tzv. SAO Krajine koja se odvila 8. kolovoza iste godine.

Obilježavanju su u ime Grada prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Grada Gline Željko Šešerin te gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

Prethodni članakU Glini uskoro početak snimanja filma o Vukovaru
Sljedeći članakDOSAD NEVIĐENO U GLINI Thompson okupio više od 80.000 ljudi