NEZAVISNI GLINA Ima li veze opstruiranje raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem s kazetama azbesta?

Vijećnici Nezavisne liste Grada Gline su na jutros održanoj konferenciji za medije prozvali vladajuće po pitanju nedonošenja Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države u roku te gradnje kazeta za azbest.

Teme konferencije, koju su uz potporu županijskih oporbenih vijećnika iz MOST NL-a, SDP-a, HSS-a, HSP-a, HDRS-a i SDA-e održali vijećnici Nezavisne liste Grada Gline, tiču se gradnje kazete za azbest koja se i dalje nalazi u Prostornom planu Grada Gline te o gubitku prava Grada Gline na raspolaganje s 1.467,1114 ha poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na području Grada, a u vlasništvu je države.

Naime, kako vijećnici Nezavisne liste navode, Grad je pravo na raspolaganje spomenutim zemljištem izgubio jer je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države koji je trebao biti donesen do 9. lipnja, donesen s čak 34 dana zakašnjenja.

To “zakašnjenje” Glinjane će stajati novca iz “Proračuna” jer će sada, po trošku građana, država, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, morati donositi Program.

“Ovdje je riječ o zakidanju osnovnog prava svakog čovjeka koji se bavi poljoprivredom- prava da dođe do onoga što mu je zakonom zajamčeno, a sve zbog nesposobnosti jednog čovjeka, našeg gradonačelnika. Grad Glina nije odgovorno ispunio obvezu koja mu je zakonom omogućena, dogodit će se upravo ono što sam već rekao, a to je da Grad Glina neće moći u skladu sa zakonom dodijeliti poljoprivredno zemljište poljoprivrednicima s područja Grada Gline, a isto tako to neće moći niti županija. Onaj tko na kraju donese Program, a to će sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu biti država i Ministarstvo poljoprivrede, će to napraviti na račun jedinice lokalne samouprave, to jest na račun našeg grada”, poručio je vijećnik Radomir Lončarević.

Drugi problem na koji su vijećnici Nezavisne liste ukazali jest kazeta za odlaganje azbestnog otpada čija se gradnja i dalje, unatoč obećanju gradonačelnika Kostanjevića o njenom brisanju iz Plana gospodarenja otpadom, nalazi u Prostornom planu Grada Gline. Naime, osim same činjenice kako se gradnja kazete i dalje predviđa, brine i činjenica kako se njena gradnja planira u neposrednoj blizini tvornice dječje hrane. Gradnja kazete također, navode vijećnici, omogućuje susjednim općinama Gvozd i Topusko da Glinu u svom Planu gospodarenja otpadom odrede kao lokaciju za zbrinjavanje opasnog otpada koji sadrži azbest.

“Skupili smo otprilike 500 potpisa za peticiju koju smo pokrenuli kako bismo prisilili gradonačelnika da izbriše kazete za azbest iz Plana gospodarenja otpadom, no ono što je ostalo jest da je ta ista kazeta u Prostornom planu Grada Gline, a isto tako je ostalo i u Prostornom planu Sisačko-moslavačke županije. Sve to predstavlja potencijalnu opasnost za budućnost svih nas koji ovdje živimo, a i svih onih koji ovdje rade”, poručio je Lončarević.

Poveznicu između nedonošenja Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu državeu odgovarajućem roku te planiranju gradnje kazete za azbest vidi nezavisni vijećnik Mario Božurić:

“Namjerno se opstruira Program za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, a istovremeno se gura i ne donose se izmjene Prostornog plana niti na lokalnoj niti na županijskoj razini, što je evidentno. Je li možda u korelaciji namjerno nedonošenje Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem jer jednostavno opasan otpad i poljoprivredno zemljište ne mogu zajedno? Na to će isto tako morati jednog dana netko dati odgovor”, zapitao se Božurić, poručivši kako vijećnici Nezavisne liste neće stati na ovome, već planiraju nove akcije vezane uz pitanja od javnog interesa.

Prethodni članakŽupa Bučica proslavila sv. Antuna Pustinjaka
Sljedeći članakZavičajni klub Marinrod obilježio 20 godina postojanja