Na Pravoslavnom groblju u Glini održana komemoracija i sjećanje na nevine žrtve

U nedjelju, 13. svibnja točno u podne na Pravoslavnom groblju u Glini održana je komemoracija i sjećanje na nevine žrtve, uglavnom civile koje su ustaške snage pogubile tijekom Drugog svjetskog rata.

Tužna su banijska brda bila i ove nedjelje kada se na pravoslavnom groblju obilježavalo još jedno tužno sjećanje na sve nevino stradale civile, uglavnom Srbe Banovine i Korduna koji su stradali 11.-12. svibnja 1941. kod Prekope i Hađera za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Liturgija je služena u devet sati u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, a komemoraciju na Pravoslavnom groblju u Glini vodio je jerej Slobodan Drakulić, paroh glinski. Organizator i ovogodišnje komemoracije bilo je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Gline i njen predsjednik Željko Gavrilović, ujedno i predsjednik SDSS-a grada Gline, koji je nakon odavanja pijeteta žrtvama izjavio kako  je 13. svibanj tužan dan za grad Glinu, za čitavo srpsko stanovništvo. Naglasio je kako je zlo prošlosti obilježilo čitavo 20. stoljeće počevši od 1913. godine. Gavrilović je dodao kako se i dalje treba sjećati nevino stradalih žrtava, no ne smijemo biti taoci prošlosti i iz toga crpiti mržnju za budućnost.

Tužno je ovo vrijeme za Srbe u Hrvatskoj. Sve od proljeća do početka ljeta niz je komemoracija u sjećanje na žrtve nedjela koje je počinila Nezavisna Država Hrvatska odmah po svom osnivanju, izjavio je na Pravoslavnom groblju zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević.

S pravoslavnog groblja u Glini gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević pozvao je mlade generacije da se, bez obzira na nacionalnost, sjedine i da nikada više ne dođe do rata.

Dodajmo i kako su polaganju vijenaca i paljenju svijeća civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata na Pravoslavnom groblju u Glini, uz izaslanstvo Srpskog narodnog vijeća, počast odali i gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, njegova zamjenica Branka Bakšić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije iz reda srpske nacionalne manjine dr. Dušan Bjelajac, članovi Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Gline i ostali mnogobrojni građani koji su upalili svijeće i poklonili se nevino stradalim žrtvama.

Prethodni članakIZRAVNI PRIJENOS 8. sjednica Gradskog vijeća Grada Gline
Sljedeći članakDvjesto tisuća kuna za izradu Strateškog plana razvoja gospodarskog sektora – područje informatike