Ministrica Vučković uručila ugovore, ministar Bačić obišao gradilište

U Glini se ne obnavljaju samo kuće i zgrade, nego se obnavlja i ostala infrastruktura

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica Marija Vučković u ponedjeljak, 13. studenoga boravili su u Glini.

Posjet su započeli redovnim sastankom o obnovi privatnih i javnih zgrada na području petrinjskog potresa s gradonačelnikom Grada Gline Ivanom Jankovićem:

“ Upravo smo završili jedan radni sastanak gdje smo prošli kroz aktualne teme u gradu Glini i po pitanju obnove, poljoprivrede, ali i revitalizacije cijelog ovog područja. Dobili smo jedan pregled situacije i gradskih projekata, županijskih i državnih. Sve ono što vidimo u gradu danas, velik je broj gradilišta, a odnosi se na objekte u vlasništvu Grada Gline, u vlasništvu Republike Hrvatske, ali i privatne objekte, odnosno kuće. Koristim priliku zapravo da naglasim dobru suradnju i između Grada Gline, Sisačko-moslavačke županije i Vlade Republike Hrvatske. Upravo ćemo danas obići gradski objekt, odnosno Sportsko rekreacijski centar Banovac koji je dijelom financiran iz Programa ruralnog razvoja, a dijelom sredstvima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, odnosno državnog proračuna. Ističem taj projekt iz razloga da se u Glini trenutno ne obnavljaju samo kuće i zgrade, ne obnavljaju se samo zidovi, nego se obnavlja i ostala infrastruktura koja zapravo na neki način jamči život i revitalizaciju ovog područja.”

VEZANE VIJESTI
Nastavlja se Zaželi - program zapošljavanja žena

Napravili smo rezime državnog zemljišta na području grada Gline te bi do kraja godine trebao bi biti javni uvid te program rasplaganja zemlje u vlasništvu Republike Hrvatske na području grada Gline, zaključio je Janković.

U prostoru Hrvatskog doma ministrica Marija Vučković dodijelila Ugovore o dodjeli sredstava za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Dodjeli je nazočio zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić:

“ Imamo situacije gdje smo iza Doma za starije osobe izgradili 74 kuće stoga pozivam sve vas, odnosno vaše susjede i prijatelje koji imaju oštećenu imovinu u potresu koja se obnavlja ili koja će se obnavljati, da se mogu javiti na javni poziv koji je objavila Sisačko moslavačka županija da se tamo mogu smjestiti dok traje obnova njihovih matičnih zgrada, njihovih matičnih kuća. Uvjet je da to budu ljudi vlasnici svojih nekretnina. Nakon završetka obnove, oni će se vratiti u svoje domove, a te iste kuće će služiti kao dodatno proširenje kapaciteta Doma za starije osobe u Glini. Također, imamo i zadovoljstvo što možemo najaviti krajem ove godine, odnosno početkom sljedeće školske godine otvorenje Srednje škole ovdje u Glini, tako da smo, što se tiče javnih zgrada na području grada Gline iznimno zadovoljni, a također iskazat ću još jednu zahvalnost da se to sve zajednički radi u dobroj, kvalitetnoj suradnji s nadležnim ministarstvima i Vladom Republike Hrvatske.”

VEZANE VIJESTI
Potpisani ugovori za financiranje projekata, programa i manifestacija udruga

O kavim je ugovorima riječ, pojasnila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković:

„ Današnje uručivanje se odnosi na ugovore koji proizlaze iz višegodišnjeg operativnog programa za manjine, no isto tako nadilaze. Riječ je o natječaju kojim se sufinanciraju poljoprivredni projekti na područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama, gdje oni imaju svoje zastupnike u tijelima izvršnim predstavničkim lokalne samouprave. Pri tome se odnose takvi programi na sve poljoprivrednike jedinice lokalne samouprave o kojima je riječ i korespondiraju s činjenicom da je u pravilu riječ o prostorima koji su manje razvijeni, imaju niži indeks razvijenosti i u kojima je poljoprivreda praktično temeljna strateška djelatnost. Ove godine smo planirali 4,9 milijuna eura u cijeloj Hrvatskoj, no isto tako smo iznašli dodatna sredstva i povećana sredstva smo planirali i u idućim godinama.“

Na području Sisačko-moslavačke županije bit će uručeno 56 ugovora, dok je u Glini uručeno 35 ugovora .Ukupna vrijednost ugovora je oko 550.000 eura.

VEZANE VIJESTI
FOTO/VIDEO Započeli radovi gradnje tri nove višestambene zgrade

Ministar Bačić obišao je gradilište četiri nove višestambene zgrade u Glini za koje je u tijeku izvođenje infrastrukture te opremanje namještajem te dvije lokacije na kojima su završene gradnje zamjenskih obiteljskih kuća na glinskom području. Ministar Bačić rekao je da se useljenje u stanove očekuje uskoro.

“ Ove četiri zgrade ovdje u Glini dio su projekta od 20 višestambenih zgrada koje su na području Banovine, Sisačko-mslavačke županije. Ovih četiri i osam u Petrinji dovršit ćemo u roku mjesec dana, tako da se nadam da će do Božića biti u funkciji 170 novih, novouređenih, dobro opremljenih i kvalitetnih stanova na području Petrinje i Gline. Traju postupci oko utvrđivanja naših sugrađana koji imaju pravo na stambeno zbrinjavanje. To su prije svega korisnici i vlasnici stanova u državnom vlasništvu čiji su objekti u potresu oštećeni, kao i oni koji su privremeno zbrinuti u nekom skrivenom smještaju, a čiji objekti još nisu dovršeni.”

Postoji naravno zakonska procedura kojom utvrđujemo takve korisnike, zaključno je rekao ministar Bačić.

Prethodni članakNove medalje glinski kickboksači osvojili u Sloveniji
Sljedeći članakZbog prometnih prekršaja završio u zatvoru