Ministar Bačić u radnom posjetu Glini: Fokus na obnovi i revitalizaciji grada

Ministar je naglasio važnost obnove jezgre grada Gline i suradnju s lokalnom samoupravom

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić boravio je u srijedu, 19. lipnja u radnom posjetu gradu Glini.

Ministar je obišao nekoliko lokacija obnove od potresa te održao sastanak s predstavnicima lokalne samouprave, potvrdio je gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković:

“Ono što želim naglasiti je da smo se i na samom sastaku dotakli tema koje smo i prije komunicirali, a tiču se obnove samog centra grada Gline i modela financiranja za obnovu i sanaciju prostora autobusnog kolodvora, odnosno budućeg trga u gradu Glini, novog autobusnog kolodvora, Braniteljskog doma i prostora ispred Hrvatskog doma. Mogu iskazati zadovoljstvo u suradnji Grada i Ministarstva te vjerujem da ćemo u narednom razdoblju imati vidljiva i ova gradilišta koja sam nabrojao.”

Kada je Glina u pitanju, po meni je najveći izazov sama jezgra grada koja je i prije potresa bila u velikom dijelu zapuštena, istaknuo je ministar Bačić:

“ Tako da nam je to najveći izazov i zato smo dogovorili s gradonačelnikom da Grad Glina napravi jedan program obnove cijele te gradske jezgre, središta grada, kako bismo onda i lokacije koje nikako prema Zakonu ne mogu ući u obnovu, iznašli rješenje pa i izvan Zakona o obnovi putem drugih programa Vlade Republike Hrvatske.”

Kada je riječ o području grada Gline, obnovljeno je gotovo tisuću lokacija, nastavio je ministar:

“ Izgrađeno je stotinjak zamjenskih obiteljskih kuća, u ovom trenutku je 35 zamjenskih obiteljskih kuća u gradnji i mi ćemo nastaviti s tom dinamikom i dalje. Trenutno se na području grada Gline grade četiri višestamene zgrade. Plan je da tri koje smo ranije započeli budu dovršene i useljene do kraja godine ili eventualno početkom godine, o tome ćemo vidjeti sa izvođačima. Ova koja se gradi pored kaznionice bi  trebala biti gotova, po našem terminskom planu, negdje do Uskrsa iduće godine.”

Obzirom na području grada Gline ima naših sugrađana koji nemaju pravo na obnovu, a prije potresa živjeli su na području grada, s Gradom dogovaramo napraviti sporazum kako bismo tim ljudima isporučili i postavili visokoenergetske mobilne drvene kuće, rekao je Bačić.

Ministar je u Glini obišao gradilište konstrukcijske obnove obiteljske kuće u Jukinačkoj ulici, gradilište triju višestambenih zgrada sa 57 stanova, gradilište višestambene zgrade sa 13 stanova te obišao obitelj kojoj je izgrađena zamjenska obiteljska kuća.

Prethodni članakSisačko-moslavačka županija proglasila najuspješnije sportaše Osnovne škole Glina
Sljedeći članakHEP: bez struje će u utorak biti Mali Obljaj, Bojna i Veliki Obljaj