KUU Viduševac obogatit će večerašnji program Noći muzeja u Glini

Sve je spremno za prvu Noć muzeja u Glini. Još samo nekoliko sati dijeli nas od početka bogatog i raznolikog programa koji će se održavati diljem našeg grada koji večeras postaje jedan veliki postav muzeja.

Kroz manifestaciju će se prezentirati povijesno-kulturni sadržaji u obliku izložbi te novi kulturno-turistički sadržaji, a ujedno će se vrednovati i prezentirati zavičajna povijest te upoznati javnost s vrijednim, domaćim, muzejsko-baštinskim potencijalima.

U izradu i prezentaciju kulturne ponude za prvu Noć muzeja u Glini uključila se i Kulturno-umjetnička udruga Viduševac – čuvar tradicije i običaja našeg kraja, njegovatelj izvornog foklora i izvorne narodne nošnje.

Što je selo bez običaja, što je narod bez tradicije, što je budućnost bez povijesti? Na ta pitanja kroz svoj program u sklopu Noći muzeja dat će odgovore KUU Viduševac.

Prije svega, KUU Viduševac predstavit će narodne nošnje viduševačkog kraja u kino dvorani Knjižnice i čitaonice Glina. Nemilosrdna bujica vremena odnijet će nam bogatu baštinu naših predaka u zaborav. Tek kada su nam nošnje nestale u plamenu, shvatili smo njihovu vrijednost, ističe Slavica Crnković.


Osim u narodnim nošnjama, posjetitelji će moći uživati i u izložbi “Viduševac u crno-bijeloj boji”.

U sklopu Noći muzeja ponovno će biti prikazan i film KUD-a Čiče “Od lana haljina tkana”, a na kojemu je sa spomenutim KUD-om surađivala i gospođa Slavica. Odlična je suradnja KUU Viduševac i sa Gradom Glinom i Interpretacijskim centrom baštine Banovine u sklopu Noći muzeja, ali i na ostalim projektima.

Slavica Crnković uputila je i poziv svima, koji su u mogućnosti, da dođu na Noć muzeja.

A s obzirom da Viduševac ne bi bio potpun bez pjesme i plesa, imat će te priliku vidjeti i čuti kako se pjevalo, sviralo i plesalo kroz naraštaje u našem kraju. Ako do danas još možda niste bili sigurni hoćete li posjetiti Noć muzeja u Glini, sigurni smo kako sada znate gdje ćete biti večeras od 18 sati do 1 sat iza ponoći .
Podsjetimo, Noć muzeja u Glini večeras počinje u 18 sati predstavljanjem povijesnih postrojbi Prve i druge banske pukovnije pred predstavnicima Grada Gline koji će svečano otvoriti manifestaciju, te prezentacijom projekta modernog muzeja Vojne krajine ispred Kapelnikovog stana u Glini, što će koreografijom popratiti mažoretkinje, Glinske Banice. Sve do 1 sat iza ponoći održavat će se izložbe “Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija” u Knjižnici i čitaonici Glina, “Slike iz povijesti Gline” i velika 3D maketa Banovine u Srednjoj školi Glina te “Viduševac u crno-bijeloj boji” u kino-dvorani Knjižnice i čitaonice Glina. Tijekom manifestacije predviđa se glazbeni i filmski program posvećen zavičajnoj tradiciji (kino-dvorana Knjižnice i čitaonice Glina). Organizirana su i stručna vodstva gradskom jezgrom u izvedbi učenika Srednje škole, posebno osvjetljenje grada bakljama u izvedbi Grada Gline i promotivna ponuda toplih napitaka.

Prethodni članakSrednja škola Glina sudionik je svih važnijih manifestacija u Glini pa tako i Noći muzeja
Sljedeći članakVeličanstvenu prvu Noć muzeja u Glini uveličala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek