Konverzijski centar DGU u Glini bit će obnovljen za najviše 10 mjeseci

Svih 112 katastarskih ureda skenira i pretvara u digitalni oblik u Glini

Jedan od najvećih Centara za konverziju podataka Državne geodetske uprave nalazi se u gradu Glini. Nažalost, kao i mnogi drugi objekti teško je oštećen tijekom razornog potresa koji je krajem prošle godine pogodio Banovinu i šire zagrebačko područje.

Koliko je stradala ova zgrada koja je starija više od 200 godina, rekla nam je u ime stručnog nadzora Irena Pajić Majetić:

“Prvenstveno su od potresa nastradali zabatni zidovi s vanjske strane i vijenci, a iznutra ima dosta pukotina.”

O ugovoru i cijeni uređenja konverzijskog centra više nam je rekao Vlado Palac, voditelj građenja tvrtke Neving iz Zagreba:

VEZANE VIJESTI
JUKINAC Pomoć stigla i iz Švicarske

“Ugovor je na 2.120.000 kuna i očekujemo da bi to bilo u tom iznosu. Glavne stvari smo obuhvatili, a ovo drugo bi trebala biti sitna kozmetika.”

Zgradu konverzijskog centra u Glini sa svojim najbližim suradnicima obišao je i glavni ravnatelj DGU Damir Šantek. Govoreći o ovom objektu, rekao je da je to jedan od najvećih centara za konverziju podataka Državne geodetske uprave. Nažalost, tek što smo ga uredili, znatno je oštećen u potresu.

“Ovdje se sva arhiva DGU, svih 112 katastarskih ureda skenira i pretvara u digitalni oblik. Investicija je oko 2.700.000 kuna, rok je 10 mjeseci, a vjerujem da će biti prije gotovo. Ljudi će ovdje useliti, a trenutno tu radi 20 službenika DGU. Sredstva su osigurana dijelom iz vlastitih sredstava, nešto iz EU fondova. Sve je spremno, zgrada će biti obnovljena i ponovno biti glinska ljepotica kao što je bila i do sada.”

VEZANE VIJESTI
Hrvatska vojska sudjeluje u postavljanju kontejnerskog naselja

Do tog kobnog trenutka 29. prosinca 2021. godine sva arhiva DGU skenirala se u prostoru konverzijskog centra u Glini u kojem je radilo 20 osoba, koje su nakon potresa izmješteni u kontejnere na područje depoa, skladišta gdje se odlaže sva DG arhiva iz cijele Hrvatske.

Koliko je kat stradao, više nam je rekao Davor Stanković koji radi za tvrtku Autoprijevoz Smolković:

VEZANE VIJESTI
VIDEO I osnovnoškolci i nastavnici jedva dočekali povratak u školske klupe

“Radi se na uklanjanju gornje etaže depoa iz Gline. Ispucala je konstrukcija i kompletno krovište se mora demontirati i u prvoj fazi će se srušiti kompletan kat depoa kako bi se postigla sigurnost donjeg dijela objekta. Radovi će trajati mjesec do mjesec i pol dana.”

Ovo je nekad bilo staro vojno skladište u koje je uloženo više od 10 milijuna kuna, a sada je jedno od najmodernijih postrojenja za skladištenje arhiva DGU.

Prethodni članakŠANTEK Ako sami sebi ne osiguramo bolju budućnost, onda nam nitko ne može pomoći
Sljedeći članakKostanjević ostaje na čelu glinskog HDZ-a