Komemoracija povodom 25. obljetnice masakra u Joševici

Tijekom ranog poslijepodneva u nedjelju 16. prosinca 1991. godine dogodio se osvetnički zločin nad hrvatskim stanovništvom u Joševici, selu pokraj Gline.
Ratna godina unijela je nemir u svakodnevicu stanovništva koje je bilo starije dobi. Joševički kraj nije bio u izravnim oružanim sukobima, a i ondašnje okupacijske vlasti pobunjenih Srba i vojni zapovjednici su tamošnjim Hrvatima jamčili mir i sigurnost, ako se ne budu oružano odupirali okupaciji. Pretpostavlja se da je povod okrutnom zločinu bila osveta za vojnoredarstvenu operaciju koja je u glinskom kraju započela nekoliko dana ranije. Točnije, u sklopu napadne operacije “Vihor” stradali su pobunjeni Srbi u selu Gračanice tijekom te operacije pa se pretpostavlja da je pokolj u Joševici odmazda.
Počast uspomeni na 21 rođaka i susjeda odali su danas žitelji sela Joševica i izaslanstva Ministarstva branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Grada Gline, Vijeća Srpske nacionalne manjine, političkih stranaka i udruga proisteklih iz Domovinskog rata polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem s imenima žrtava podignutim uz kapelu Majke Božje Lurdske u središtu sela. Iako je od ovog ratnog zločina prošlo četvrt stoljeća, počinitelji su do danas ostali nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima.
Odajući počast stradalim žrtvama, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević podsjetio je da do danas nitko nije odgovarao za počinjene zločine:


Komemoraciji u Joševici nazočila je i zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri-Ibrišević koja je istaknula kako je vrijeme da se nešto konkretnije poduzme na procesuciranju zločina:

U ime ministra branitelja, komemoraciji je nazočio Nenad Bužanić. Misu za sve pobijene mještane predvodio je župnik Ivica Mađer.

Dodajmo kako je u okupiranoj Joševici u razdoblju od 1991. do 1994. usmrćeno još 10 mještana, uglavnom civilnih žrtava za čiju smrt također do danas nitko nije odgovarao.

 

Prethodni članakTradicionalni viduševački božićni običaji predstavljeni u Glini
Sljedeći članakKarlovačke mažoretkinje proslavile 20. rođendan