Katastarska općina Glina do kraja godine uređena, na redu Viduševac i Dvorišće

U prostorijama Središnjeg ureda Državne geodetske uprave potpisani su Ugovori za pružanje tehničkih usluga obavljanja katastarskih izmjera te Ugovori za pružanje savjetničkih usluga tehničkog nadzora nad provođenjem katastarske izmjere i izrade elaborata katastarske izmjere.

Nakon provedenog postupka javne nabave ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod., je s predstavnicima najpovoljnijih ponuditelja potpisao Ugovore za pružanje tehničkih usluga obavljanja katastarskih izmjera za 12 katastarskih općina: Garešnicu, Draganić, Malu Švarču, Gornju Motičinu, Mrzović, Ivanovce Đakovačke, Forkuševce, Suboticu Podravsku, Goricu, Veliku Ves, Viduševac i Dvorišće.

Tvrtke koje će, temeljem provedenog postupka javne nabave, provoditi tehničke usluge obavljanja katastarskih izmjera; Zavod za fotogrametriju d.d. Zagreb, Geoprojekt d.d. Opatija, Cadcom d.o.o. Zagreb, Geodetski zavod Rijeka d.o.o., Rijeka, Geodetski zavod d.o.o., Split, Geoprojekt d.o.o. Zagreb, Geo Geo Grupa d.o.o. Zagreb, Geodist d.o.o.

Ukupna površina zemljišta koja su predmet ovih ugovora je 8.457 ha odnosno 36.619 katastarskih čestica.

„Vrijednost potpisanih ugovora je 30 milijuna kuna te još tri milijuna kuna bit će osigurano za nadzor nad provođenjem katastarske izmjere i izrade elaborata katastarske izmjere“, poručio je ravnatelj Šantek.

VEZANE VIJESTI
ŠANTEK Vratit ću stranci dignitet

O važnosti provođenja katastarskih izmjera je u ime potpisnika govorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren: „Dva osnovna razloga važnosti provođenja katastarskih izmjera su ta što podižu vrijednost zemljišta na kojem je to napravljeno, a druga što je to temeljna pretpostavka za ukupni razvoj, a poglavito razvoj gospodarstva. Mislim da smo ovime svi zadovoljni!“

Sufinanciranje navedenih katastarskih izmjera na strani Državne geodetske uprave osigurano je kroz Projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije financiran Zajmom Svjetske Banke. Katastarske izmjere provodit će se i na području Banovine, konkretno u katastarskim općinama Dvorišće i Viduševac, a projekt ukupno vrijedan pet milijuna kuna u potpunosti će se financirati spomenutim Zajmom.

„Za Banovinu, odnosno Sisačko-moslavačku županiju, posebno je važno to što se dvije izmjere provode u katastarskim općinama Dvorišće i Viduševac. Izmjere vrijedne pet milijuna kuna se u stopostotnom iznosu financiraju Zajmom Svjetske banke, tako da Grad Glina neće morati izdvojiti nikakva novčana sredstva za iste“, poručuje Šantek.

Područje katastarske općine Glina do kraja godine katastarski uređeno

VEZANE VIJESTI
OBAVIJEST Kreću nove katastarske izmjere za katastarsku općinu Dvorišće

Rok završetka katastarskih izmjera je dvije godine, a dodajmo kako će područje katastarske općine Glina do kraja godine biti katastarski uređeno. Usklađivanjem zemljišnih knjiga vlasnici će napokon biti sigurni da će dobiti ispravne potvrde vezane uz nekretnine, a plan je, najavljuje ravnatelj Šantek, da se u narednih 10 godina katastarski uredi cijela Hrvatska: „Zakonom je definirano da možemo planirati desetogodišnji program katastarskih izmjera. Mi smo sada u pripremi tog Programa vrijednog dvije milijarde kuna kojim bi cijelo građevinsko područje Republike Hrvatske trebalo biti obuhvaćeno novim izmjerama. To znači da kada se nešto izmjeri, podaci se izlože i svi oni koji žive na tom području imaju svoje nekretnine evidentirane, legalizirane i sve ono to je potrebno za daljnji promet nekretninama. To će se dogoditi u Glini krajem ove godine, nastavno su katastarske općine Dvorišće i Viduševac, a onda idemo izmjeriti cijelu Hrvatsku!“

Osim provođenja najsloženijeg geodetsko-katastarskog postupka koji se provodi u okviru izrade katastra nekretnina – postupka katastarskih izmjera, potpisani su i ugovori za provođenje tehničkog nadzora nad izmjerama, čime će Državna geodetska uprava unaprijediti i podići kvalitetu katastarskih podataka, ali i ujednačiti i unaprijediti postupanja osoba ovlaštenih za obavljanje geodetske djelatnosti u ovim postupcima.

VEZANE VIJESTI
ŠANTEK Ako sami sebi ne osiguramo bolju budućnost, onda nam nitko ne može pomoći

Ugovore za pružanje savjetničkih usluga tehničkog nadzora nad provođenjem katastarske izmjere i izrade elaborata katastarske izmjere je nakon provedenog postupka javne nabave ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod., potpisao s predstavnicima najpovoljnijih ponuditelja tvrtki Geo Grupa d.o.o. Zagreb, Aces d.o.o. Zadar, Cadcom d.o.o. Zagreb, Zavod za fotogrametriju d.d. Zagreb, Geoprojekt d.d. Opatija, Geogauss d.o.o., Čakovec i Geoprojekt d.o.o. Zagreb.

Potpisivanju Ugovora nazočili su predstavnici Ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj, predstavnici Ministarstva pravosuđa i Općinskih sudova, pročelnici Područnih ureda za katastar, predstavnici županija, gradova i općina na čijim područjima se obavljaju postupci katastarskih izmjera odnosno postupci obnove zemljišne knjige i obnove katastarskog operata.

*Katastarska izmjera je prikupljanje i obrada svih potrebnih podataka u svrhu osnivanja katastarskih čestica, evidentiranja zgrada, evidentiranja posebnih pravnih režima na zemljištu i načina uporabe zemljišta te izrade katastarskog operata katastra nekretnina.

Prethodni članakZapočela energetska obnova Doma zdravlja
Sljedeći članakPotpisani ugovori o izvanrednom održavanju županijskih cesta na području Grada Gline