Jesu li odrađeni radovi u Glini vrijedni više od 600.000 kuna?

Članovi Nezavisne liste grada Gline i MOST-a NL održali konferenciju za novinare

Konferenciju za novinare s temom „Izvođenje dijela radova na rekonstrukciji Majske ulice i Ulice Ante Kovačića u Glini” održali su na križanju tih ulica član Nezavisne liste grada Gline Mario Božurić i saborski zastupnik stranke MOST NL Nikola Grmoja. Pola godine je prošlo otkako su nezavisni vijećnici saznali za navodno obavljene radove na odvodnji, vodovodnoj infrastrukturi i postavljanju kanalizacijskih cijevi, podsjetio je vijećnik Nezavisne liste grada Gline Mario Božurić: „Prilikom daljnjih traženja informacija došli smo do problema pri pravu na pristup informacijama koje se odnose na određene troškovnike i određenu dokumentaciju koja potkrepljuje što je ovdje konkretno napravljeno. Mi se svakako referiramo na periodičko izvješće koje je bilo za razdoblje od 6. do 12. prosinca, gdje su za obavljene radove s PDV-om Grad Glina i Ministarstvo regionalnog razvoja isplatili nešto više od 600.000 kuna. Na tragu toga, tražili smo specifikaciju, odnosno troškovnik, koji do sada nismo mogli dobiti.”

Božurić je podsjetio da je 31. ožujka bio krajnji rok da se obave radovi vezani uz Ugovor s Ministarstvom te da su vodovodne priključke trebali dobiti i stanovnici spomenutih ulica: „U periodičkom izvješću naznačeno je da se radovi odnose na kućne priključke vodovoda, a u tom razdoblju ni do sada niti jedan kućni priklučak nije spojen. Jesu li te cijevi negdje nabavljene, u to ne ulazim, ja ih nisam vidio, ali cijelo vrijeme se referiramo na radove koji su obavljeni od 6. do 12. prosinca.”

Podršku borbi za transparentnost trošenja javnog novca dao je i saborski zastupnik MOST-a NL Nikola Grmoja koji je između ostalog rekao: „Očito je da radovi koji su bili napisani da su odrađeni u tom izvješću nisu napravljeni. Također je tu sumnjiva situacija da je bivša HDZ-ova ministrica Žalac dala javni novac za rekonstrukciju, da je na vlasti u Glini gradonačelnik iz HDZ-a, da je tvrtka koja je radila, odnosno nije radila ove radove također tvrtka HDZ-ovca i tako da je ovo jedna čudnovata kombinacija u kojoj su jako dobro isprepleteni HDZ-ovci, a odgovora nema. MOST će se u svim dijelovima Hrvatske pa tako i ovdje u Glini boriti za transparentnost. Vladajući ne žele dati niti informacije kako se troši javni novac za ovakve projekte, niti žele dati informacije o svojim troškovima jer smo mi nedavno u proceduru uputili Zakon o registru troškova dužnosnika, međutim i to su odbili. Ja sam tu kao podrška, uputio sam zahtjev, čekam da nam odgovore i daju troškovnik.”

Ukoliko ne dobiju troškovnik, obratit će se povjereniku za informiranje, zaključio je Grmoja. Stanovnici Majske ulice i Ulice Ante Kovačića kažu da priključke nisu dobili, da su im dvorišta poplavljena tijekom kišnog razdoblja te tvrde da će se po šahtama samo malo okolina ukrasiti asfaltom. Jesu li radovi odrađeni, ostaje tek da vidimo.

Prethodni članakPrometna nesreća u Marinbrodu
Sljedeći članakTužna obljetnica pokolja u Skeli