“Hrvatski branitelji su najveći junaci u hrvatskoj povijesti”

Glina je 6. kolovoza obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, obljetnicu predaje 21. korpusa neprijateljske vojske i Dan Grada Gline

Glina je 6. kolovoza obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, obljetnicu predaje 21. korpusa neprijateljske vojske i Dan Grada Gline.

Program obilježavanja započeo je Svetom misom u župnoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka u Glini koju je predvodio vlč. Ivica Mađer.

Nakon Svete mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen obilježja hrvatskih branitelja i stradalnika u Domovinskom ratu “Suza”.

Zajednički vijenac položili su i svijeću zapalili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Ivan Celjak, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sisačko – moslavački župan Ivo Žinić te izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, pomoćnik ministra Dinko Tandara. Također. Počast su odali i izaslanik Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Hrvatske vojske brigadir Predrag Krapljan, izaslanstvo Grada Gline na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Gline Željkom Šešerinom te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Zajedničku molitvu za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata predvodio je velečasni Ivica Mađer kojem se pridružio i arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar Ivanov koji je molio za ukrajinskog državljanina, pravoslavne vjeroispovijesti, čije je ime također uklesano na spomeniku “Suza”. Ivanov nam je otkrio okolnosti nesretne pogibije Ukrajinca.

„Razlog mog dolaska danas je odati počast svim poginulim za slobodu Gline, ponajviše jednom Ukrajincu, Aleksandru Poltavi koji je poginuo nakon  završetka rata. Naime, ljudi su se vratili u oslobođeni grad, ali nije bilo vode. Tadašnji gradonačelnik zatražio je pomoć kako bi omogućili dostavu vode povratnicima. Tada su došla dva Ukrajinca koji su bili stručnjaci za to. Prilikom otvaranja poklopca jednog šahta aktivirala se mina. Tom prilikom je poginuo Aleksandar Poltava, ostala dvojica koja su bila s njim su ranjeni, ali su preživjeli. Na neki način, on ih je zaštitio jer je većina gelera pogodila njega“.

U sklopu obilježavanja Dana grada Gline, obilježena je i 25. obljetnica predaje 21. korpusa. Naime, u Glini, na mjestu na kojem je i počeo, 8. kolovoza 1995. godine završio je Domovinski rat. Tada je u Gornjem Viduševcu potpisana bezuvjetna predaja neprijateljske vojske. Obilježavanje 25. obljetnice pobjede OS RH održano je kod tenka u Gornjem Viduševcu koji simbolizira veliki vojnički uspjeh i završetak Domovinskog rata.

Svi govornici na svečanosti, počevši od predsjednika Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimira Maretića, bili su jedinstveni u ocjeni da je vojno-redarstvena operacija Oluja bila zakonita, politički opravdana, moralno ispravna, čista i vrhunski izvedena.


„Danas su mi osjećaji pomiješani. Govorim kao hrvatski branitelj, hrvatski časnik koji je sudjelovao u ovoj operaciji, s ponosom se prisjetiti tih dana kada smo slomili velikosrpsku politiku. Ponosan sam i što smo time okončali i stoljetni san o stvaranju hrvatske države. Danas, 25. godina kasnije, moram se prisjetiti i svih onih sinova koji su dali živote za ovu državu da ih nisu dali uzalud. Stvaramo novo društvo, modernu i suvremenu hrvatsku državu, stvorenu na temeljima Domovinskog rata. 25 godina nakon rata izrasla je nova generacija koja daje nadu za bolju budućnost. Da bismo gradili novu budućnost, moramo „podvući crtu“ i reći svima koji danas o tome govore, da nismo zaboravili, niti ćemo zaboraviti što se događalo prije 25 i 30 godina. Oni koji su počinili zlo moraju to priznati, tek onda možemo graditi budućnost“.

Glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević je zahvalio svima koji su došli u Glinu obilježiti ove značajne datume.

„Ne mogu da ne kažem da su to bili dani slave i ponosa, dani u kojima su se hrvatski branitelji iskazali svojom hrabrošću, odlučnošću i požrtvovnošću da oslobode i stave u ustavnopravni poredak i posljednji dio hrvatske domovine. Da žrtva nije bila uzaludna, to vidimo i danas, jer stvaramo državu onakvu kakvu su željeli naši branitelji, kakvu su željeli i oni branitelji koji nažalost nisu doživjeli slobodu. Idemo dalje prema onome cilju kojeg je zacrtao naš prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i prema budućnosti kakvu mi sami želimo i kakvu ćemo sami i ostvariti“.

Brigadir Predrag Krapljan, izaslanik Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Hrvatske vojske, posebno se u svom govoru prisjetio svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

„Zbog svih njih nikada se ne smijemo umoriti ponavljati i novim naraštajima prenositi istinu da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i oslobodilački rat, koji nismo htjeli, rat u kojem je jedinstvom hrvatskog naroda i građana Republike Hrvatske, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, uz ogromne žrtve, obranjena i oslobođena Hrvatska. Zbog toga su njegove žrtve i tekovine s punim pravom najsvjetlijim slovima upisani u temelje demokratske i suverene Republike Hrvatske. Svi vi sudionici Domovinskog rata na to možete i trebate biti iznimno ponosni“.

Župan  Ivo Žinić, izaslanik predsjednika Vlade RH, i sam je bio sudionik Oluje, a ovom prilikom je naglasio kako je za hrvatsku slobodu plaćena velika cijena, više od 200 poginulih u Oluji kojih se sjećamo s posebnim poštovanjem.

„Ne živimo mi danas u prošlosti, prije 25 godina završio jer rat. No, moramo se sjećati i ne damo nikome niti na Oluju, niti na Domovinski rat. Oluja je bila najveličanstvenija vojna pobjeda hrvatske vojske, policije i hrvatskog naroda, bila je bez mrlje. I danas s ovog mjesta zahvaljujem vama, dragi hrvatski branitelji, prijatelji i suborci, na onome što ste učinili. Ovi mladi koji dolaze ovdje, moraju znati na koji je stvorena hrvatska država. Današnja Vlada, pod vodstvom našeg predsjednikom Andreja Plenkovića, gradi budućnost i vodi brigu i ovim krajevima. Glina i čitava Banovina zaslužuju možda još i više. Vukovar, simbol hrvatskog stradanja i stradanja hrvatskog naroda je izgrađen, ali i ovo područje ne smijemo zanemariti. Moramo još više ulagati i ja vjerujem  da će hrvatska Vlada i novi ministri te svi ostali učiniti još više da stvorimo ovdje kvalitetnije i bolje uvjete za život“.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ivan Celjak ustvrdio je da su hrvatski branitelji najveći junaci u hrvatskoj povijesti.

„Oluja je zakonita, politički opravdana, moralno ispravna, briljantno isplanirana i vrhunski izvedena vojno – redarstvena operacija, kojom su hrvatski branitelji osigurali mir, slobodu i neovisnost hrvatskom narodu. U ove dane kada slavimo Oluju, moramo se vratiti 29 godina unazad, na sam početak, na dane kada su naši očevi, prijatelji, susjedi, radnici i poljoprivrednici krenuli u obranu stvaranja naše domovine s osobnim naoružanjem. Vremenom je pristizala oprema i naoružanje i u samo četiri godine izgrađena je vrhunski uvježbana, moćna Hrvatska vojska, jer samo moćna vojska može u 84 sata osloboditi gotovo jednu petinu okupiranog teritorija Republike Hrvatske. Često sam to govorio, a reći ću i danas da su hrvatski branitelji najveći junaci u povijesti Hrvatske zato što su ostvarili dugogodišnji san Hrvatica i Hrvata, san koji su pokušali ostvari mnogi velikani hrvatske povijesti prije njih. Nadam se da neće proći 100 ili 200 godina da mi kao hrvatski narod to shvatimo i da na taj način vrednujemo naše hrvatske branitelje“.

Proslava Dana grada Gline završila je svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Hrvatskom domu, u kojem se mogla pogledati i cjelodnevna izložba fotografija iz Domovinskog rata.

 

 

 

 

Prethodni članakProgram za Dan grada
Sljedeći članakU četvrtak i petak neka naselja bit će bez struje