Glinjani ‘Hodom za obrazovanje’ prikupili sredstva za obrazovanje siromašne djece

Srednja škola Glina organizirala je drugi po redu “Hod za obrazovanje” s ciljem prikupljanja sredstava za školovanje djece u Africi.

Srednja škola Glina i ove je godine, potaknuta UNICEF-ovom akcijom ‘Škole za Afriku’, organizirala humanitarnu akciju “Hod za obrazovanje” s ciljem stvaranja uvjeta za školovanje djece kojima je zbog siromaštva uskraćeno pravo na obrazovanje.

Šetnjom kroz ulice grada, od SŠ Glina, brda Pogledić, vrela Stanac pa sve do ŠC-a Banovac mladi su Glinjani željeli ukazati na važnost obrazovanja, na moć znanja i na činjenicu kako obrazovanje još uvijek nažalost nije svima dostupno, pojasnila je ravnateljica Srednje škole Glina Marija Margušić Novosel:

“Iznimno smo ponosni na ovu akciju, inače vrlo rado se odazivamo na sve humanitarne akcije kako Hrvatskog Caritasa tako i UNICEF-a. Prošle godine smo skupili značajna sredstva, nadamo se da će tako biti i ove godine. Mnogi su se priključili ovoj akciji, od osnovne škole, vrtića, učenika sugrađana i ja im se svima od srca zahvaljujem. Obrazovanje treba biti pravo, nikako privilegija!”

Inicijatorica ove hvalevrijedne akcije je pedagoginja Josipa Klarić koja je s nama podijelila tko sve stoji iza akcije te koliko su truda uložila djeca, učenici, profesori, ali i mještani, udruge i tvrtke s glinskog područja:

“Pripremali smo se intenzivno mjesec dana, učenici su izrađivali rukotvorine, ostatak škole marljivo je pekao slatke i slane poslastice kojima ćemo prikupljati donacije, gljivari su nam ustupili svoje gljive za rižoto sa gljivama, drugi donatori su nam donirali zaista veliku količinu mesa za roštilji koji će nam poslužiti za prikupljanje donacija, ali i kao okrijepa.”

‘Hodu za obrazovanje’ se i ove godine priključilo Gradsko društvo Crvenog križa Glina sa svojih desetak volontera, rekla je ravnateljica Alberta Cestarić, a akciju je podržao i Grad Glina.

Školski volonterski klub Manus Aperta je kroz svoje aktivnosti pripremio mnoštvo rukotvorina i ukrasa koje su uz slastice građani mogli kupiti na Korzu te tako novčanom donacijom pomoći akciju. Osim organizacije ‘Hoda za obrazovanje’, srednjoškolci imaju u planu raznim akcijama pomoći i svojim zrelijim sugrađanima:

“Školski volonterski klub Manus Aperta osnovan je u suradnji sa PRONI Centrom, odnosno preko projekta ‘Školontiranje’. U planu su nam razne aktivnosti, planiramo suradnju sa domom za starije i nemoćne koji je nedavno službeno otvoren na području grada Gline, planiramo raznorazne kreativne radionice za djecu, a činimo kako bi učenici stekli nove vještine koje će im biti potrebne ne samo za život nego i za tržište rada.”

Nakon ‘Hoda za obrazovanje’ vrijedne sudionike na ŠC-u Banovac dočekala je okrijepa uz roštilj i rižoto od gljiva, te druženje uz sportske igre i glazbu.

Prethodni članakGradsko društvo Crvenog križa i Petriart održali likovnu koloniju
Sljedeći članakPartneri na projektu „EYE – Engaging Young Entrepreneurs“ posjetili OŠ Glina