Glina obilježila 32. obljetnicu stradanja mještana naselja Joševica

U subotu, 16. prosinca 2023. godine, zamjenik župana Mihael Jurić je kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića nazočio obilježavanju 32. obljetnice stradanja mještana naselja Joševica u Domovinskom ratu.

Tog dana 1991. godine, Joševica je postala svjedokom stravičnog zločina kada su pripadnici “izviđačko-diverzantske grupe štaba teritorijalne obrane Gline i specijalne jedinice MUP-a tvz. SAO Krajine” izvršili krvavi pohod na selo. Nažalost, 21 nedužni civil izgubio je život, ostavljajući trajan trag tuge i gubitka u srcima Joševičana.

U tijeku brutalnog napada, Joševica je izgubila 21 dragocjenu dušu, a od ukupno 150 stanovnika naselja tijekom Domovinskog rata, 31 osoba je izgubila život.

Sjećajući se tih teških trenutaka i gubitka, obilježavanje 32. obljetnice stradanja Joševice podsjeća nas na važnost trajnog pijeteta prema žrtvama te snaži odlučnost da se nikada ne zaboravi njihova žrtva i patnja.

Prisutnima je bio nazočan gradonačelnik grada Gline Ivan Janković kazao je kako je dan danas takav zločin na ovim područjima teško pojmiti te kako se te tužne obljetnice svake godine s velikom boli prisjećamo.

-Vrijeme ide, žrtve ostaju, no obaveza svih nas je okupiti se i iskazati čast svakoj žrtvi te ponovno ispričati tu tešku i tragičnu priču. Da žrtva tih ljudi ne bude zaboravljena jer su te žrtve temelji naše današnje samostalnosti, kazao je Janković.

Zamjenik župana Ivana Celjaka, Mihael Jurić kazao je kako Sisačko-moslavačka županija ima najveći broj masovnih grobnica, te najtužnije selo u Hrvatskoj gdje su tijekom noći ubijeni baš svi stanovnici, čak i malena dječica.

-Svi su ubijeni samo zato što su bili hrvati, ubijeni su jer su dio Hrvatske u cilju likvidiranja svega, no danas se tih žrtva prisjećamo s posebnim pijetetom i velikom boli, ali ponosom jer smo danas slobodni, kazao je Mihael Jurić.

Predsjednik Zavičajnog kluba Joševica Nikola Žarinac podsjetio je da su tijekom agresije Srbi ubili 31 Joševičana te kakav se takav zločin svake godine u velikoj boli mora obilježiti kako naše žrtve ne bi bile zaboravljene.

Prethodni članakOdržana Završna konferencija projekta “Uključi se”
Sljedeći članakVIDEO Vlakićem Bubijem započeo Advent u Glini