FOTO/VIDEO 3. Sjednica Gradskog vijeća Grada Gline: Aktualni sat

U Glini je u tijeku Aktualni sat 3. Sjednice Gradskog vijeća Grada Gline. Sjednica je započela minutom šutnje u spomen na vjećnicu Svjetlanu Marinković, a raspravljalo se o crvenim naljepnicama, koji su prioriteti kod obnove, odvodu i dovodu vode u kontejnersko naselje te o mnogo toga još.

Aktualni sat počeo je pitanjem prometne infrastrukture Grada Gline. Postavljeno je pitanje u svezi obilaznice grada Gline, spoja autoceste prema Žažine i rekonstrukcije državne ceste od Petrinje pa sve do Gline, a konkretno se traži odogvor na pitanje je li pokrenuta javna nabava i kada se mogu očekivati prvi radovi.

Rečeno je kako je u trenu planiranje, a što se tiče Gore Gline, navodi se da je u projektiranju, a sljedeće godine će biti izrađena projektna dokumentacija te opremanje ceste i realizacija koja bi trebala biti gotova 2023. godine.

Spoj Žažina također je u projektiranju, a Hravtske autoceste će s Hrvatskim autocestama raditi rekonstrukciju postojećih cesta kako bi se dva glavna projekta uskladila.

Šušilović je postavio pitanje u svezi zgrade Centra za Socijalni rad, odnosno hoće li se predmetna zgrada obnoviti i hoće li Ministarstvo obnove preuzeti odgovornost za to.

-Ostvareni su kontakti s gradonačelnikom Gline. Gradonačelnik je bio i na razgovoru s ministrom u Zagrebu, a trenutna je situacija da je centar za socijalnu skrb izmješten u dva kontejnera i stavljen je na raspolaganje, a postoje i kontakti sa županom u vezi trenutne sanacije, navodi Smetiško na Aktualnom satu.

Raspravljalo se i o trenutnoj situaciji kontejnera za koje se navodi da brojni nemaju još uvijek pravovaljani dovod i odvod vode.

Kako je rečeno, ti kontejneri nisu ni namijenjeni za spajanje vode i odvodnih kanala na njih, ali vjeruje se kako će Središnji državni ured pomoći u unaprijeđenju uvjeta, a stanovnicima kontejnera je ponuđeno da se preko zime premjeste u Terme Topusko kako bi lakše podnijeli hladnoću.

VEZANE VIJESTI
Grad Glina financira programe, projekte i manifestacije udruga

Dodaje se i kako su detektirani oni najteži slučajevi i pokušava se napraviti zaštita za određene cijevi kako se ne bi smrznule, a do sada su najveći problemi curenje i struja u kontejnerima jer, kako pojašnjavaju, kontejneri nisu u potpunosti namijenjeni životu i stanovanju u njima, no pronaći će se potrebito rješenje.

Kada je riječ o crvenim naljepnicama i prioritetima kod obnove navodi se kako je obnova aktivno započela još tijekom proljeća, a do sada je obnovljeno više od tisuću stambenih objekata, a na području Gline je sanirano 113 kuća.

-Javna nabava za 30 kuća, u tipu modernih montažnih kuća, otvorena je prošli tjedan, a već sutra će biti otvorena Javna nabava za još 30 kuća, no tu se ne staje jer se dinamika pokušava postići na tjednoj razini, pojašnjava se.

Stanovi koji su dani na raspolaganje na raspolaganju su privremeno, ali su oni u državnom vlasništvu stoga neće moćći biti kupljeni, ali može se ostati u toj državnoj imovini dokle god su korisnici živi, što se zove ‘socijalno stanovanje’.

-Dogodit će se da se neki ne mogu vratiti u svoje stambene objekte jer obnova jednostavno, kako zbog klizišta, tako zbog drugih uvjeta, neće biti izvediva. U tom slučaju, korisnici stanova koji su u Glini na raspolaganju, njih 240 ukupno, ostaju živjeti u stanu sve dok su živi, pojašnjava se gradskoj vijećnici Nadi Vlajković.

Gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković pozvao je sve da se uključe i raspravu dokle su na raspolaganju svi prestavnici Ministarstva, kako ne bi bilo dalje šumova u komunikaciji, navodi.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Prijenos konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Gline

Kako nije bilo postavljenih pitanja gradonačelnik je postavio nekoliko aktualnih tema koje su se ticale najave natječaja Ministarstva kulture u svezi obnove, cesta i projekata koji se planiraju realizirati na prostoru Grada Gline.

Kontejnersko stambeno naselje u Glini ‘Mali dom’ raspolaže s ukupno 39 kontejnera i još dva društvena kontejnera, a iz Ministarstva dodaju kako je vrijednost samo infrasktukturnog dijela naselja preko tri milijuna kuna te kako je riječ o cjelokupnoj investiciji od šest, sedam milijuna kuna.

Sveukupno 50 djelatnika Ministasrva poljoprivrede servisira i potpomaže lokalnim poljoprivrednicima i OPG-ovima, a obavljena su i dva natječaja iz programa Ruralnog razvoja, navodi državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

-U pripremi smo i za sljedeći natječaj u prvom kvartalu sljedeće godine, a potpisano je ukupno deset ugovora za obnovu u drvoprerađivačkoj industriji, navodi Majdak pojašnjavajući dodatno i koje su pogodnosti ostvarene kada je u pitanju pomoć oko nazimica.

Branka Baksić Mitić ukazala je na nezadovoljstvo stanovnika naselja kada je dovod struje u pitanju, a kako odgovaraju iz Stožera, nažalost su upućeni u taj problem kojeg treba rješavati s HEP-om.

Daljnja obnova te gradnja temelja očekuje se čim vremenske prilike budu imalo bolje, a iz Stožera poručuju kako će na proljeće započeti kompletna obnova za koju se sada vrši planiranje i priprema.

Iz Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine poručuju kako je u gradu Glini do sada uklonjeno 82 zgrade.

Najveća prepreka za obnovu i uklanjanje je to što su u velikom dijelu nerješeni imovinsko-pravni odnosi zbog čega se uklanjanje nije ni moglo izvršiti u većem broju ili u kraćem vremenskom periodu. Kako pojašnjavaju iz ministarstva, takvi pravno-imovinski odnosi se još uvijek rješavaju te se nakon toga vrši uklanjanje ili obnova.

VEZANE VIJESTI
Kostanjević obišao završne radove na dvorani

-Trenutno imamo 15 tisuća zahtjeva svih vrsta, od obnova do svega ostalog, poručuju iz ministarstva dodajući kako u ovom trenutku preklapaju cijeli niz zahtjeva, ali kako su trenutno stanovnici kontejnera prioritet kod tih zahtjeva, poručuje Katica Prpić,  ravnateljica Uprave za graditeljstvo i procjenu vrijednosti nekretnina ispred Stožera civilne zaštite.

-Jesu li pokrenuti pokreti za obnovu žutih i crvenih zgrada, ne zamjensku izgradnju, već obnovu, jer od tih 1800 neuporabljivih objekata taj broj je i dalje isti, bilo je pitanje Sušilovića koji je dodao i pitanje tla u gradu Glini jer je likvefakcija oštetila većinu tla zbog kojeg su oštećene i nove i dobrostojeće zgrade.

Konstrukcijska obnova bit će utvrđena kada se vidi i ustanovi kakva je točno situacija na terenu, što je trenutno poprilično neizvjesno jer, podsjećaju iz Stožera, i sinoć je bio jak potres jačine 3 stupnja po Richteru. Obnova zgrada će potom biti u nadležnosti upravitelja stanara, dok je pitanje tla zapravo pitanje više struke.

Ponovni izlazak statitčata također je jedno od pitanja koje je postavila Brankica Baksić Mitić jer, kako navodi, velik broj kuća je iz žute naljepnice, naknadnim podrhtavanjem, prešao u crvenu naljepnicu i boravak u tim kućama više nije sigurno. Stoga ju zanima hoće li statičari ponovno utvrđivati situaciju.

-Operativni kordinatori su statičari koji će svaki put izlaziti na teren, koji će ujedno odlučiti o smjeru obnove. Crvene će s emorati ukloniti, a žute će morati ići u obnovu. Napravit će se zadnji nalaz te bez toga se neće ići u smjer obnove, poručuju iz Stožera.

Aktulalni sat možete pratiti putem našeg videa:

Prethodni članakVIDEO Sveti Nikola razveselio mališane u Gornjoj Bučici
Sljedeći članakAdvent u Glini uz bogat i zanimljiv sadržaj