Europski tjedan prevencije raka vrata maternice obilježen u Glini

S ciljem podizanja svijesti o bolesti i mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice svake se godine diljem Europe, a na inicijativu Europske asocijacije protiv raka vrata maternice, obilježava Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Ove godine u razdoblju od 22. do 28. siječnja intenzivnim kampanjama, a jednu od njih imali ste prilike čuti i u našemu programu, želi se još jednom naglasiti važnost dobre zdravstvene edukacije u zaštiti zdravlja žena, pomažući im da razumiju važnost pravodobne prevencije raka vrata maternice i motivirajući ih na korištenje dostupnih zdravstvenih pregleda i usluga.

Navedeno je bilo povod obilježavanja Europskog tjedna prvencije raka vrata maternice i u Glini, i to u Ginekološkoj ordinaciji doktorice Sanje Štingl-Vlašić, jedine ginekologinje na području Banovine. Za tridesetak istaknutih žena u našoj lokalnoj zajednici održano je predavanje i upriličen prigodni domjenak nakon čega su zamoljene da budu ambasadorice prenošenja važnosti prevencije raka vrata maternice te da i one same druge žene potaknu na redoviti odlazak kod ginekologa.

Među ambasadoricama je bila i naša Matea Srebačić, a doktorica Štingl – Vlašić još jedanput je istaknula kako je rak vrata maternice izlječiv i kako od njega nijedna žena ne bi smjela umrijeti, a prevencija je najvažnija.


Uz ginekologinju Štingl-Vlašić, predavanje je održala i epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za našu županiju.

Dakle, počnimo već danas. Prevencija je najvažnija! Budimo odgovorne i obavimo pregled kod ginekologa na vrijeme!

Prethodni članakKUU Viduševac obogatit će večerašnji program Noći muzeja u Glini
Sljedeći članakGlina bogatija za novo vodovodno vozilo