Edukativno i aktivno u Domu Glina

Kako bi unaprijedili rad stručnog osoblja Doma za starije osobe Glina, upravo ovog Doma i Građanska inicijativa „Moj grad Sisak” nastavili su suradnju putem projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja”. Prošli mjesec susret je bio organiziran za korisnike, a sada je bio namijenjen za djelatnike Doma. Susretu su se priključile i aktivno sudjelovale djelatnice Gradskog društva Crvenog križa Glina koje djeluju na programu Zaželi, te su u svom svakodnevnom radu u neposrednom kontaktu s osobama starije životne dobi na terenu.

U uvodnom dijelu nazočne je pozdravila i zahvalila se na kvalitetnom odazivu ravnateljica Doma Renata Tominović – Ceković, mag. edukacijske rehabilitacije, kao i ravnateljica GDCK Alberta Cestarić. U ime Građanske inicijative „Moj grad Sisak” nazočne je pozdravila dopredsjednica ove udruge Ivančica Velić.

Edukativni susret vodila je dr. sc. Daša Poredoš Lavor, a obrađene su teme vezane za komunikaciju s osobama umanjenih komunikacijskih sposobnosti i upoznavanje s pojavnim oblicima i mogućim prevencijama zaštite starijih osoba od nasilja u obitelji i ustanovi. Susret je bio dodatno obogaćen malim treningom komunikacijskih vještina, kao i projekcijom informativno-edukativnog filma kojeg je Građanska inicijativa snimila za prigodu provođenja ovog projekta u zajednici.

Na susretu su sudjelovale medicinske sestre, njegovateljice i njegovatelji, te gerontodomaćice koja imaju brojna iskustva o potrebama, mogućnostima i očekivanjima osoba starije životne dobi. U zajedničkoj diskusiji razmjenjivana su iskustva vezana za pružanje što kvalitetnije usluge skrbi i njege starijim osobama, prevenciju svih oblika nasilja, ali i usamljenosti koja je danas sve češće pojava u populaciji starijih osoba. I u ruralnim predjelima ovog područja starije osobe su izložene prijevarama, manipulacijama i iznudama kako poznatih im, tako i nepoznatih im osoba, te stoga je važna kontinuirana podrška i informiranje o dostupnim servisima, ali i samo-zaštitnim oblicima ponašanja.

Od D. Poredoš Lavor saznajemo da je susret bio vrlo dinamičan i aktivan, s puno zajedničkih komentiranih situacija, primjera iz prakse (Uz poštivanje anonimnosti i dostojanstva osobe) i željom za usvajanjem novih znanja i vještina. Stoga će se suradnja ovih subjekata u zajednici razvijati i nastaviti i dalje. Iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak” zahvaljuju se domaćinima iz Gline za prekrasno organiziran susret.

Ovaj susret dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama” kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak” s partnerima i suradnicima, financirana je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska.

Foto: D. Poredoš Lavor

Prethodni članakGlinske banice osvojile medalje u Sokobanji
Sljedeći članakPredstava “Mrak čudak” u Glini