Županijama u kojima su već postavljeni kartozidi sada se pridružila i Sisačko – moslavačka županija, tj. grad Glina čiji je kartozid 12. srpnja postavljen na zgradi katastra u Glini. Kako je pojasnio Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave koja provodi projekt „Kartozid“, riječ je o topografskim kartama koje prekrivaju jednu ili više teritorijalnih jedinica koje su povezane u jedinstvenu cjelinu i prezentirane u krupnijem mjerilu prikazivanja.

„Kartozid je zidna karta, topografska karta u podlozi, a u krupnom planu je središte grada u kojem se kartozid nalazi. Inače, to je nešto što Državna geodetska uprava radi širom Hrvatske i već smo postavili nekih šest – sedam kartozida. Zanimljiv je podatak kako smo postavili najveću kartu na svijetu, 66 četvornih metara na području Dubrovnika koja je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda“, pohvalio se Šantek dodavši kako je kartkozid u Glini površine 12 četvornih metara, no postoji mogućnost da se on i nadogradi. Osvrnuo se i na važnost geodetskih poslova.

VEZANE VIJESTI
Misija Svjetske banke posjetila Glinu

„Mi koji smo geodeti kažemo da smo važni, a u prilog tome ide i činjenica kako danas gotovo sve struke koje se tiču tehničkih i prostornih podataka koriste geodetsku struku. Gdje god se nešto gradi ili ruši, mijenja neka konstrukcija i sl. trebate geodete da snime stvarno stanje i da vam pokažu gdje se što nalazi, a tek se onda izvode radovi“,  ustvrdio je Šantek.

VEZANE VIJESTI
Katastarska općina Glina do kraja godine uređena, na redu Viduševac i Dvorišće

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević pohvalio je suradnju s Državnom geodetskom upravom s kojom imaju dosta projekata, a jedan od njih je i ovaj kartozid.

„Moram naglasiti da je suradnja s Državnom geodetskom upravom stvarno zadovoljavajući, ne samo stoga što je njen ravnatelj Glinjan, nego je zaista suradnja na svim razinama stvarno dobra i ovo je jedan od projekata koje provodimo.  Grad Glina nije malen, jedna smo od najvećih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj s 542 četvorna kilometra površine. Prolazeći kroz Glinu, naročito turisti, često zastanu i dobro je da imamo ovu kartu i da se ona malo nadogradi tako da imamo ovdje čitavu Hrvatsku u malom“, kazao je Kostanjević.

VEZANE VIJESTI
OBAVIJEST Započinje postupak nove katastarske izmjere za dio katastarske općine Viduševac

Dodajmo kako Državna geodetska uprava planira da do kraja 2019. sve županije dobiju kartozide.

Prethodni članakBlagoslovljeni spomen-ploča i bijeli križ istine
Sljedeći članakPotpisan ugovor za novih milijun i 799 tisuća kuna za glinski vrtić