Županijama u kojima su već postavljeni kartozidi sada se pridružila i Sisačko – moslavačka županija, tj. grad Glina čiji je kartozid 12. srpnja postavljen na zgradi katastra u Glini. Kako je pojasnio Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave koja provodi projekt „Kartozid“, riječ je o topografskim kartama koje prekrivaju jednu ili više teritorijalnih jedinica koje su povezane u jedinstvenu cjelinu i prezentirane u krupnijem mjerilu prikazivanja.

„Kartozid je zidna karta, topografska karta u podlozi, a u krupnom planu je središte grada u kojem se kartozid nalazi. Inače, to je nešto što Državna geodetska uprava radi širom Hrvatske i već smo postavili nekih šest – sedam kartozida. Zanimljiv je podatak kako smo postavili najveću kartu na svijetu, 66 četvornih metara na području Dubrovnika koja je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda“, pohvalio se Šantek dodavši kako je kartkozid u Glini površine 12 četvornih metara, no postoji mogućnost da se on i nadogradi. Osvrnuo se i na važnost geodetskih poslova.

VEZANE VIJESTI
OBAVIJEST Kreću nove katastarske izmjere za katastarsku općinu Dvorišće

„Mi koji smo geodeti kažemo da smo važni, a u prilog tome ide i činjenica kako danas gotovo sve struke koje se tiču tehničkih i prostornih podataka koriste geodetsku struku. Gdje god se nešto gradi ili ruši, mijenja neka konstrukcija i sl. trebate geodete da snime stvarno stanje i da vam pokažu gdje se što nalazi, a tek se onda izvode radovi“,  ustvrdio je Šantek.

VEZANE VIJESTI
Katastarska općina Glina do kraja godine uređena, na redu Viduševac i Dvorišće

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević pohvalio je suradnju s Državnom geodetskom upravom s kojom imaju dosta projekata, a jedan od njih je i ovaj kartozid.

„Moram naglasiti da je suradnja s Državnom geodetskom upravom stvarno zadovoljavajući, ne samo stoga što je njen ravnatelj Glinjan, nego je zaista suradnja na svim razinama stvarno dobra i ovo je jedan od projekata koje provodimo.  Grad Glina nije malen, jedna smo od najvećih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj s 542 četvorna kilometra površine. Prolazeći kroz Glinu, naročito turisti, često zastanu i dobro je da imamo ovu kartu i da se ona malo nadogradi tako da imamo ovdje čitavu Hrvatsku u malom“, kazao je Kostanjević.

VEZANE VIJESTI
Misija Svjetske banke posjetila Glinu

Dodajmo kako Državna geodetska uprava planira da do kraja 2019. sve županije dobiju kartozide.

Prethodni članakBlagoslovljeni spomen-ploča i bijeli križ istine
Sljedeći članakPotpisan ugovor za novih milijun i 799 tisuća kuna za glinski vrtić