Dan zamijenjenih uloga u Srednjoj školi Glina

U Srednjoj školi Glina, u srijedu 28. ožujka 2018. po 11-ti put proveden je projekt pod nazivom „Dan zamijenjenih uloga“.

Voditeljica projekta bila je Ljerka Iharoš, prof., a sudjelovalo je 42 zamjenskih djelatnika – 25 nastavnika i 17 ostalog osoblja. U svježe ranoproljetno jutro, prolaznici Frankopanskom ulicom mogli su pred zgradom glinske srednje škole vidjeti šarenu ekipu: pažljivo i lijepo dotjerane učenike i učenice i pomalo otkačene djelatnike, skroz mladenački odjevene i uređene. Bilo je tu profesorica u poderanihm hlačama, sa šakom šarenih šnala u kosi, noktiju lakiranih u nekoliko boja, čupavih frizura, različitih repića, lančića…I dok su ovi drugi, u skladu sa svojom ulogom polako ispijali kavu nikud ne žureći, oni prvi su se uskomešali, ushodali, tražili pomoć…A onda se resko oglasilo školsko zvono i ovaj, drugačiji Dan je mogao započeti…Zamjenska ravnateljica bila je Maja Dražić, maturantica opće gimnazije, tajnica škole Lea Jeličić, računovođa Matija Galijan, pedagoginje Matea Ivanić i Ema Iharoš, knjižničarke Nika Krizmanić, Laura Klasić, Aurora Krajačić i Magdalena Pejaković, domar Dominik Karaula, a spremači (ce) Boris Sukalić, Anamarija Muža, Petra Božurić i Valentina Žugaj.

Po prvi put u projekt je uključeno 75 učenika osmih razreda iz Osnovne škole Glina, Osnovne škole Gora, Osnovne škole Topusko i Osnovne škole Jabukovac koji su prisustvovali nastavi te prezentaciji obrazovnih programa Srednje škole Glina za školsku godinu 2018./2019. Svojevrsna je to promocija obrazovnih programa koje provodi glinska Srednja škola, a za koje bi jesu ili bi mogli biti zainteresirani učenici iz Gline i okolice. Jer, na žalost, đaka je sve manje… Ovaj projekt ima niz ciljeva: podizanje nivoa znanja i zanimanja za profesiju nastavnika; uočavanje zahtjevnosti i značaja pripreme održavanja nastavnog sata; uživljavanje nastavnika u ulogu učenika; razumijevanje prirode odnosa učenik-nastavnik; približavanje učenicima principa funkcioniranja odgojno – obrazovne ustanove, na način da se učenici mogu natjecati za mjesta stručnih suradnika (školski pedagog, školski knjižničar, ravnatelj škole, tajnik, računovođa) kao i za mjesta pomoćnog osoblja (domar,spremačice) te poticanje međusobnog razumijevanja i učvršćivanje suradnje učenika i nastavnika Srednje škole Glina. Sve se to pomno priprema pa su zamjenski nastavnici u suradnji s redovnim nastavnicima napravili pisane pripreme i sve što je potrebno za kvalitetno održavanje nastavnih sati. A održali su ih, vjerovali ili ne, 65…

VEZANE VIJESTI
Debata se vratila u Srednju školu Glina

Kako su tekle pripreme? U utorak 27.3.2018. održana je sjednica Nastavničkog vijeća na kojoj je izvršena primopredaja dužnosti redovne i zamjenske ravnateljice. Redovni djelatnici škole napusili su sjednicu, a novoimenovana ravnateljica nastavila vođenje iste sa svojim timom. Imenovala je zapisničara sjednice i ostale djelatnike škole te s njima potpisala ugovor o radu na određeno vrijeme za dan 28. ožujka 2018.
Dan zamijenjenih uloga započeo je u 7.00 sati za stručne službe, dok su članovi Nastavničkog vijeća koji održavaju prvi sat nastave, bili su dužni doći već u 7.30. Nastava je završila zaključno sa šestim satom, a u 13.15 sati održana je Druga sjednica Nastavničkog vijeća.

VEZANE VIJESTI
Mladi poduzetnik - školsko natjecanje

Za vrijeme Dana zamijenjenih uloga redovni nastavnici nisu imali pristup zbornici, već su, u ulozi, učenika bili dužni biti na nastavi, ponijeti sa sobom sav potreban pribor i doći odjeveni kao učenici. Nakon održavanja nastave, zamjenski nastavnici su ispunili evaluacijski listić i predali ga pedagoginjama koje su obradile i pripremile izvješće u obliku PP prezentacije. Pomoćno osoblje bilo je dužno voditi brigu o čistoći škole i okolišu, a eventualne veće kvarove prijaviti redovnom domaru. Na sjednici je izvršena evaluacija dana, isplaćena plaća zamjenskim djelatnicima te su podijeljene zahvalnice redovnim nastavnicima, a dan je završen zajedničkom fotografijom svih sudionika. Sjednici se priključio se i Dario Žinić, zamjenik gradonačelnika.

U toj jutrošnjoj košnici, vašoj su se izvjestiteljici vrtjeli po glavi srednjoškolski dani od prije nekih 40 godina, nizala se lica tadašnjih profesora i učenika – rekli bismo nebo i zemlja…Kako bilo, vjerujem da će, nakon uspješno odrađenog posla, glinski srednjoškolski djelatnici na samo jedan dan, baš danas shvatili koliko ima istine u staroj izreci koju su si davni naraštaji obično zapisivali u spomenare: od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba…Dati si oduška u kreativnosti, radosti, snovima, zaigranosti…I biti ono što zaista jesi…Jer tko će znati što život sprema…

VEZANE VIJESTI
Susret đaka glazbenjaka

Na kraju, ravnateljica Marija Margušić-Novosel poručila je slijedeće:
„Zahvaljujem projektnom timu, svim redovnim nastavnicima i ostalim djelatnicima škole koji su protekle tjedne odvojili svoje vrijeme za pripremu učenika. Hvala svim učenicima koji su još jednom svoje zamjenske uloge shvatili ozbiljno i odgovorno i dokazali se kao još jedna generacija na koju se može računati i zbog koje se projekt i dalje nastavlja. Hvala ravnateljima osnovnih škola, učenicima i nastavnicima u pratnji koji su nas posjetili i bili dio nas. Nadamo se da će što veći broj od 75 učenika osmaša, koliko smo ih danas ugostili, najesen otvoriti vrata Srednje škole Glina kao svoje škole. Iza nas su školska i županijska natjecanja i mnogobrojni uspjesi i ostali provedeni projekti. Ovim projektnim danom došli smo na korak do proljetnog odmora učenika kojeg su itekako zaslužili. Od srca želim svima njima i njihovim obiteljima, učenicima, ravnateljima i nastavnicima osnovnih škola kao i svim djelatnicima Srednje škole Glina i njihovim obiteljima i svima vama mir i blagoslov Uskrsloga sa željom i molitvom da u naše živote unese novu vedrinu i snagu. Sretan i blagoslovljen Uskrs.“

Prethodni članakCvjetnica – nedjelja Muke Gospodnje
Sljedeći članakProjekt “Zaželi” ide dalje!