Dan Narcisa u Glini: Zajednica se ujedinila u borbi protiv raka dojke

Razgovaramo s Albertom Cestarićem o tjednu prevencije raka dojke, podršci i važnosti redovitih pregleda.

U sklopu Dana Narcisa na šetnici u Glini održana je javno-zdravstvena akcija s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda u svrhu ranog otkrivanja raka i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Aktivnosti su dio projekta Mladi Gline “Ne želimo bolesti, ostanimo zdravi”, financiranog od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Dan narcisa kao spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke svake se godine obilježava prve subote proljeća. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda jer, ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije, mogućnost njegova izlječenja veća je od 95 %.

VEZANE VIJESTI
Sve o važnosti prevencije raka dojke, ali i ranog otkrivanja

– Današnjim danom zaključujemo tjedan posvećen Narcisama i to štandovima u Glini, Petrinji i Sisku, uz podršku partnera Srednje škole Viktorovac i Udruge sveta Katarina, uz nositelja u Glini, Udrugu sveta Agata. Cestarić ističe odličnu posjećenost i zainteresiranost građana, te posebno naglašava važnost prevencije i mogućnost besplatnih pregleda ultrazvukom dojke koje donira ambulanta doktorice Sanje Štingl-Vlašić.

Gospođa Živanka, onkološka pacijentica, dijeli svoju poruku o važnosti godišnjih pregleda i rane dijagnoze, ističući kako pravovremeno otkrivanje bolesti znatno povećava šanse za uspješno liječenje bez potrebe za kemoterapijom ili zračenjem. Njena poruka je jasna i snažna – nikada nije prerano za brigu o vlastitom zdravlju.

VEZANE VIJESTI
VIDEO U Glini obilježen Dan narcisa

Imali smo u četvrtak predavanje u Srednjoj školi Glina koje je održala doktorica Sanja Štingl-Vlašić. Takve aktivnosti provodimo zahvaljujući projektu Mladi Gline “Ne želimo bolesti, ostanimo zdravi”. Projekt je sufinanciran od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.  S današnjim danom ćemo zaključiti ovaj tjedan posjećen Narcisama.  Danas imamo štand u Glini, Petrinji i Sisku. U Sisku su nam partneri Srednja škola Viktorovac, a u Petrinji Udruga sveta Katarina, žene iz Slane, Vratečkog i Glinske Poljane te u Glini je nositelj Sveta Agata – poručila je Cestarić, dodajući kako je ambulanta doktorice Sanje Štingl-Vlašić donirala besplatan ultrazvuk dojke te pozvala sugrađanke da se prijave i dogovore termin pregleda. 

VEZANE VIJESTI
U Osnovnoj školi Glina održana humanitarna akcija “Darujmo srcem”

Onkološka pacijentica, gospođa Živanka poručila je jasno –  Poručujem svakoj ženi da se ode pregledati barem jednom godišnje jer nikad se ne zna što se događa u njihovome tijelu.

Ako se bolest na vrijeme otkrije, šanse su veće da liječenje prođe uspješno, bez kemoterapija, bez zračenja, zato je važno podsjećati na važnost prevencije i ranog otkrivanja samopregledima i redovitim liječničkim pregledima.

 

Prethodni članakGLINA Dio naselja bez struje
Sljedeći članakNakon svečanog otovrenja obnovljene zgrade Srednje škole Glina koncert Tarapana banda