Dan narcisa obilježen i na glinskom korzu

Diljem Hrvatske upriličen je i ove godine Dan narcisa. Riječ je o humanitarnoj javno-zdravstvenoj akciji posvećenoj prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke kroz koju se prigodnom prodajom narcisa želi podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, dok je u velikom postotku izlječiva.  Brojnim gradovima u obilježavanju Dana narcisa pridružila se i Glina. Prodaju narcisa na glinskom Korzu organizirala je Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski, a više je o cilju akcije rekla njihova predsjednica i zamjenica glinskog gradonačelnika doktorica Sanja Štingl – Vlašić.

 


Ovu hvalevrijednu akciju došao je podržati i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.

 

Hrvatska je u vrhu europskih država po smrtnosti od raka dojke, a bolest je sve češća i u mlađih žena. Svake godine od raka dojke oboli oko 2.300 žena, a umre njih oko 900, pri čemu su najugroženije žene u dobi između 50 i 69 godina. Prevencija je najvažnija, ističe i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

 

Cilj akcije je donošenje Nacionalnog programa za liječenje u specijaliziranim centrima, a prodajom narcisa prikupljaju se sredstva za kupnju aparata za intraoperativno zračenje kojim bi žene bile ozračene samo jednom, i to za vrijeme operacije.

Prethodni članakGlinski Bubamarci u akciji čišćenja svog grada
Sljedeći članakObavijest Gradskog društva Crvenog križa Glina