Povodom obljetnice katastrofalnog potresa koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio područje Banovine te koji je odnio petero života na području Glinskog područja, paljenjem svijeća obilježit će se taj tužan događaj.

Paljenje svijeća prvo će se održati na groblju u Majskim Poljanama, a potom kod centralnog križa na novom groblju u Glini. Za svih pet žrtava poginulih u potresu molitvu je predvodio sisački biskup Vlado Košić, a nakon toga održana je i sveta misa u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka.

VEZANE VIJESTI
VIDEO – 170. obljetnica himne u Glini

U rano jutro 28. prosinca u 6,28 sati potres magnitude 5.0 prema Richteru probudio je mnoge stanovnike Banovine ali i šireg područja i počinio znatnu materijalnu štetu. Samo dan nakon toga u 12,19 minuta još razorniji potres pogodio je Banovinu Epicentar Petrinja magnituda 6.2 prema Richteru, odnosi mnoge živote, ogromna materijalna šteta na Banovini, u SMŽ i okolnim županijama.

VEZANE VIJESTI
GLINA Bez obzira na teškoće sa zgradom Doma zdravlja, pacijenti su zbrinuti

Danas, uoči prve tužne obljetnice mnogi sugrađani s podurčja Gline u spomen na sve stradale u potresu zapalili su lampione ispred svojih domova. Molitvu su predvodili sisački biskup Vlado Košić i glinski paroh Goran Kalamanda.

Gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković istaknuo je kako je ovo nažalost još jedan događaj zbog kojeg se u Glini pale svijeće.

VEZANE VIJESTI
Zagrebački holding donirao Glini 38 sadnica drveća

-Godinu dana je prošlo, a ovim današnjim činom smo se htjeli prisjetiti naših sugrađana. Sve zidove i objekte možemo obnoviti, ali ljudski život je nepovratan i to je najveći gubitak ovog potresa koji nas je pogodio, poručio je gradonačelnik.

Prethodni članakVIDEO Srednja škola u Glini prisjeća se stravičnih trenutaka potresa
Sljedeći članakFOTO Predsjednik Milanović obišao Glinu, Majske Poljane i Novo Selo Glinsko